fbpx

Kontaktlyd – Oppnå kontakt med hunden din

En kontaktlyd er noe av det viktigste du kan lære din hund. Lyden betyr: ta kontakt med meg.

Når du trener kontaktlyd, skal du ikke fokusere på om hunden står, sitter eller ligger. Det er ikke øyekontakt som er øvelsen her, men at hunden kan ha fokus på deg i vanskelige situasjoner.

Finn fram små og myke godbiter, så hunden ikke trenger å stå å tygge. Hunden skal ikke se godbitene, da lærer den at den kun får belønning når du har godbiter i hånda. Les mer om ulike typer belønning her. 

Velg en lyd som skal være kontaktlyden. Smatting eller klikking med tunga er fine lyder å bruke, siden vi sjeldent bruker disse ellers.

  1. Start med å trene inne. Lag en smattelyd(kontaktlyden du velger) og gi umiddelbart en godbit. Gjør dette noen ganger før du går videre.
  2. Lag kontaktlyd, men denne gangen belønner du kun hvis hunden retter blikket mot deg. Tips: du vil belønne at hunden ser mot deg, ikke at den kommer til deg. Husk å belønn hver gang!
  3. Hvis hunden blir ufokusert, ta en pause. Ofte er 10 repetisjoner nok før hunden trenger en liten pause. Husk, ikke lokk hunden med godbiten.
  4. Øk vanskelighetsgraden ved å trene med forstyrrelser. Det kan enten være en person som lager lyder i nærheten eller at du flytter treningen utendørs.
  5. Beveg deg rundt, lag kontaktlyden hver gang du stopper eller endrer retning. Belønn når hunden tar kontakt med deg.
  6. Flere forstyrrelser legges inn ettersom hunden blir flinkere. Husk, ikke gå for fort frem. Gjør ikke hunden det som forventes, er treningen for vanskelig og du må gå noen steg tilbake.

 

Liker du det du leser? Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet og få tilbud, nyheter og trenings-tips på e-post.

 

Kommer du i en situasjon hvor du har behov for å kontrollere hunden bruker du en kontaktlyd før kobbelet blir stramt. Får du det ikke til, tar du hunden med deg ut av situasjonen og reduserer vanskelighetsgraden neste gang. Kanskje belønningen ikke er god nok? Kanskje du ikke har trent nok med lite forstyrrelser?

1 Comment

  1. […] Få en hund som ønsker å ha kontakt med eieren (Les: hvordan få kontakt med hunde din her) […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to top