fbpx

Hva er sosialisering og hvorfor er det viktig for valpen?

Sosialisering er egentlig et litt rart ord å bruke. For hva mener vi egentlig med sosialisering?

Sosialisering er fint å bruke for å lære å være rolig rundt andre hunder og mennesker. Men for å venne seg til miljøet kan vi heller bruke selvtillitsbygging/vaksinering(Turid Rugås). Det vi egentlig trener på er selvtillit i forskjellige miljøer, med forskjellige objekter. Det å venne seg til å kjøre bil, få besøk, bli håndtert og gå tur i nye miljøer, er sosialisering.

Sosialiseringsperioden til hunden er opp til 12 uker. De virker uredde og har ikke lært hva de skal være redd for enda. Dårlig/lite sosialisering før hunden er 12 uker fører til hjerneskade og denne skaden er permanent.

Fra 8 uker begynner fryktresponsen å gradvis bygge seg opp. Derfor er det viktig at sosialiseringen med mennesker, andre hunder og dyr den vil møte ofte i livet sitt er gjort før 8 uker. Den læringen som skjer i hjernen ved sosialisering skjer 100 ganger tregere hos en voksen hund enn en valp. Dette betyr ikke at vi ikke trenger å fortsette å sosialisere hunden vår når den blir voksen, for hvis man ikke holder det ved like, mister man det.

Få 8 gratis tips til å endre problematferd hos din hund her

Hvis hunden har hatt dårlig sosialisering tidligere i livet, vil vi ikke se problemene før hunden er 5-8 måneder. Det er først da vi ser at sosialiseringen som valp kanskje ikke har vært så god. Men kan vi endre det? Ja, men det vil ta mye lenger tid hos en voksen hund.

Kilde: Ian Dunnbar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to top