fbpx

Er ikke Frognerparken for alle?

Når man bor i sentrum har man ikke mange andre muligheter for lufting enn i parkene. Ja, man kan ta banen ut av byen, men det vil plusse på 1 time i reisevei. Hvem har mulighet til det flere ganger om dagen?

En annen mulighet er å vandre gatelangs. Problemet med det er at fortauene er smale og alle andre har det så travelt. Hunden må derfor være i kort bånd og mister mye av muligheten til å utforske fritt uten å bli dratt hit og dit. Og har hunden din utfordringer med passering av andre hunder? Ja, da blir det verre av å måtte passere så tett.

Frognerparken er super for tur og trening – egentlig

Så da går vi til parken. Vi går til det området med store, oversiktlige gressplener. Det er sol, vi koser oss med triksetrening, godbitsøk og bare sitte å se på det som skjer rundt oss.

Plutselig ser jeg i sidesynet mitt at det kommer en hund mot oss i full firsprang. Jeg roper til eier at hun må kalle inn hunden sin, da min ikke liker å ha ukjente hunder tett innpå seg. Han har nemlig blitt angrepet flere ganger før og disse hendelsene sitter dypt i han. Eier gjør et halvhjertet forsøk på å rope inn hunden sin, som ikke hører og fortsetter å danse rundt oss. Jeg prøver å få eier til å hente hunden sin, men hun bare går videre og later som hun ikke hører meg. Etter en stund løper hunden videre.

Dette er bare en av flere historier vi har fra Frognerparken. Vi har vært i flere andre parker og turstier, og har aldri opplevd så mange løse hunder uten kontroll som her. Er ikke Frognerparken for oss? Er den bare for eiere som ønsker å ha et sted å slippe hundene sine uten noe som helst kontroll?

Vi er dessverre ikke de eneste som har dårlige erfaringer i Frognerparken. Se flere historier lengre ned.

Hundeloven er klar på dette:

§ 4. Alminnelige regler om sikring av hund. Vilkår for å la hund være løs

Hunder kan være løse bare når de
a. blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller
b. er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel.

Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll.

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Se hele loven her.

Hvorfor klarer vi ikke å følge dette?

Hvorfor vil ikke hunden hilse?

Det kan være flere grunner til at den møtende hunden ikke ønsker at din løse hund går bort til den:

  • Den kan være redd for andre hunder
  • Den kan være syk
  • Eier kan være redd for andre hunder
  • Den er under trening og din løse hund vil ødelegge treningen
  • Den er litt usikker og trenger å føle at den har kontroll over situasjonen
  • Evt. endre grunner som vi andre hundeeiere MÅ respektere

Historier fra Frognerparken

Jeg spurte i en hundegruppe på Facebook om det er flere som har negative opplevelser fra Frognerparken og her er noen historier jeg fikk:

Anna

“Har en hvit gjeterhund hann på straks ett år, han er en litt usikker type, men snill som dagen er lang. Vi trener generelt mye passering og fokus på tur når vi går i byen. Jeg var i Frognerparken, på vei ut (ca. 200 meter fra porten) og han har endelig roet seg ned litt og fått fullt fokus på meg. Vi skal passere en mops og han er dødsflink, og får masse skryt fra meg. Denne løse mopsen kom selvfølgelig løpende bort, og den var det jeg vil kalle «semi-hyggelig». Bjeffete og pågående, men ikke aggressiv. Hunden min mister selvfølgelig fokuset når han har denne lille bjeffende hunden en halvmeter unna seg.

Dialogen går som følger: Jeg spør pent «hei, kan du kalle inn hunden din? Vi trener, skjønner du». Hun sier: «Å, hva trener dere på?». «Å passere andre hunder uten å hilse». «Hvorfor det? Jeg syntes det er trivelig når hunder får lov til å være sosiale» På dette tidspunktet ble jeg passelig irritert. Hun sa med hele kroppsspråket sitt (armene i kors, går en helt annen vei mens hun snakker til meg) at det jeg gjorde var FEIL, og at jeg ikke gjorde det riktig med MIN hund. «Det handler ikke om det, han har nok av hundevenner han leker ofte med. Dessuten veier din hun 4 kg, og min hund veier 40. Det blir veldig slitsomt for meg hvis han skal forvente å hilse på alle hele tiden» sier jeg. «Han virker jo snill», svarer hun. «Det handler ikke om det heller», sa jeg. Jeg var så sint at jeg kokte.

Prøvde å holde igjen min egen hund, mens denne mopsen danset rundt ham, og kvinnelig eier viser INGEN tegn til å komme og hente hunden sin. Mannlig eier, som til nå hadde vært passiv, kom og fysisk hentet hunden (for den kom selvfølgelig ikke da han ropte). Han beklaget på vegne av dem begge, og ønsket meg en fin dag. Kvinnelig eier stod 20 meter unna med armene i kors og fnyste over at jeg ikke lot hunden min være sosial. Hadde et ønske om å fullføre denne turen i parken (som jeg utelukkende går for miljøtreningens del) med ham slik han var FØR vi møtte på mopsen og denne dama, men det fikk jeg visst ikke lov til, dårlig hundeeier som jeg er…”

Silje

“Vi(samboeren min, jeg og vår lille podengo på snart 5 år) er ikke fra Oslo, og veldig lite kjent i Oslo. På forsommeren i år skulle vi være litt turister, og reiste til Frognerparken. Vår hund er ganske rolig, men liker ikke at fremmede hunder kommer bort. Mens vi står i kø for å gå på toalettet, på andre siden av der hundeparken tydeligvis er, så kommer en hund løpende bort til oss, og går på vår hund. Eieren kommer tuslende etter og kjefter på oss for at vi står der vi står med vår hund. Vi står godt utenfor der hundeparken skal være. Vi sier at hennes hund går på vår hund og hvis du skal slippe hunden din i en hundepark, uten innhegning så burde du ha såpass kontroll på hunden din at den ikke bare løper bort til andre hunder som går forbi. Det kunne gått veldig mye verre enn det gjorde. Heldigvis var vi to og kunne dra fra hverandre hundene, for eieren på den løse hunden gjorde jo absolutt ingenting….”

Cec

“Jeg unngår Frognerparken i sin helhet fullstendig med mindre jeg går med en veldig robust og godt sosialisert hund jeg kan ha løs (som er god på innkalling). Har utallige opplevelser med uønskede hundemøter på tvers av hele parken, ikke kun i nærheten av frislippområdet. Har gått der flere ganger med fryktaggressiv hund (som bor omtrent oppi parken stakkars). Den viser tydelig ved utagering dersom hunder kommer nærme at hun ikke vil ha kontakt. Få løse hunder har tatt cluet og enda færre eiere har tatt bånd på hunden sin/utvist korrekt innkalling. Ikke ideelt å gå med henne i den parken, men eierne mangler dessverre andre gode alternativ.

Med ny valp har jeg bestemt meg for å unngå parken til hun er godt over kjønnsmodning, gitt at sosialiseringen frem til da går som det skal og hun viser seg å ha stødig og robust mentalitet. Selv da vil det høre til unntakene at jeg tar med hund dit. For mange eiere som verken følger med eller bryr seg. For mange hunder løse uten god innkalling og med dårlige sosiale antenner. Nei takk.”

Kira

“Det var sent, og ganske mørkt, også gikk jeg og en til gjennom parken. Litt foran oss løp det en liten hund løs (typ 5 kg hund), og en dame. I det vi kommer gående stopper hunden opp litt foran oss og begynner å bjeffe på oss. Vi gir den ingen oppmerksomhet, men går bare rolig og uberørt forbi hunden som står Kanskje en og en halv meter fra veien vi går på. Plutselig løper den mot oss bjeffende og eieren begynner å skrike nei, og hunden biter tak i beinet mitt. H*n får ikke ordentlig tak i huden, bare ripet den opp, men blir hengende igjen i buksa mi mens h*n knurrer og rister i buksa.

Jeg ble litt sjokkert, og stum. Han jeg var med begynner halvveis å skrike til hunden, mens jeg prøver å stå stille så den kanskje bare slipper av seg selv… eieren kommer løpende og kjefter på hunden, og i det hun kommer nærmere slipper hunden taket og løper videre.. det samme gjorde dama.”

Anja

“Jeg unngår Frognerparken i sin helhet. Hundene mine har blitt angrepet flere ganger av løshunder mens de gikk i bånd. Med en hund med prolaps og etter hvert rullestol ble det for farlig. Han fikk revet av en bit av øret og ble bitt over skallen av en dobbelt så stor blandingshund. Ble reddet av meg og min store hund som jeg måtte slippe for å redde minsten.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to top