fbpx

10 tips til mental aktivisering

Det er viktig at du som hundeeier lærer om mental aktivisering og hvordan du kan aktivisere hunden din på riktig måte. Selv om mennesker og hunder er to forskjellige arter, kan vi se flere likheter når det kommer til mental helse; spesielt stress, kjedsomhet, depresjon og apati.

Understimulering

En studie gjort av Anders Hallgren i 1977 hvor 200 hundeeiere svarte på hvor mye tid hunden fikk bevege seg i løpet av en dag og hvor mye problemadferd de følte at hunden hadde. De som hvilte over 20 timer per dag hadde 82% opplevd problemadferd.

I 1985 utførte Anders Hallgren en ny studie blant problemhunder, med følgende resultater fra 342 hunder med problemadferd. 82,5% hvilte mer enn 20 timer og kun 2,6% hvilte 18 timer eller mindre.

Dette viser en sterk sammenheng mellom mye hvile og opplevd problemadferd.

Forskning på dyr/hunder

Kjedsomhet har vist seg å være årsak til apati og depresjon(Wemelsfelder 1993Meyer-Holzapfel 1968Carlstead 1996)

Kjedsomhet kan føre til stress som kan føre til depresjon(Maier 1984Gilmer et al. 2003)

Kjedsomhet er sterkt knyttet til problemadferd(Wood-Gush et al. 1983Gunn et al. 1995Paquette et al. 1988)

Hvorfor skal vi aktivisere hundene våre mentalt og aktivisere dem?

Mindre stress – Mindre angst – Forebygger problemadferd – Øker selvtilliten – Øker mestringsevnen – Øker nysgjerrigheten – Utvikle sansene – Godt forhold til deg! – God hjernetrim(vi får en sliten hund).

10 tips til hvordan du kan stimulere hunden din

1. Nesearbeid som mental aktivisering

Hunder har 50 ganger flere reseptorer i nesa enn oss. Samtidig er den delen i hjernen som analyserer lukt er 40 ganger sterkere (Young 2002).

Viste du? Eksponering for forskjellige lukter vil være mentalt stimulerende. Det er blitt påvist at kamomille og spesielt lavendel fører til at hunder blir mer avslappet.

Eksempler på nesearbeid for hunden vår:

  • Blodspor
  • Pølsespor
  • Godbitsøk
  • Pølsetre
  • Hundesporten smeller
  • ”Finn den”; Bamsen, nøklene, te-pose, telefonen
valp-søk
Pølse-tre er en morsom variasjon på godbitsøk
snusematte
En snusematte hvor hunden må bruke nesa til å finne godbitene

2. Leke sammen med hunden

En studie med 4000 hunder (2012 Rooney) viste at 50% leker med hunden 2-3 ganger pr dag, mens 10% leker 1 gang per dag. Han fant også ut at de som lekte mindre med hunden sin opplevde fler adferdsproblemer.

Vær obs på at kasting av ball/pinne kan føre til stress. Et alternativ kan være å gjemme leken slik at hunden må snuse den frem.

få gratis tips til hundetrening


3. Tygging

Det er bevist at tygging reduserer stress. Tygging er ett av hundens behov, derfor er det viktig at den har mulighet til dette hver dag. Mine to hunder er veldig ulike der, den ene kan tygge i 10-15 min mens den andre kan tygge i 2 timer.

Tips til tyggeben: tørket muskel, tørket strupe (spesielt for små hunder), griseører/kaninører og råe bein. Vær obs på å ikke gi vektbærende ben eller varmebehandlede ben. Dette kan slite/brekke tennene og skade innvollene.

4. Aktiviserings-leker

Leker og spill som gjør at hunden må jobbe for å få ut maten.

Det er viktig å passe på at hunden jobber rolig med lekene, og ikke blir stresset/frustrert. For å gjøre dette må du gjøre det enkelt, før du gradvis gjør det vanskeligere. Det skal være gøy og hunden må føle at den får det til!

aktivisering-hund
Aktiviseringsleker kan kjøpes i dyrebutikken
aktivisering-eske
Det kan også gjøres billig med en eske og litt papir

5. Sosialisering med andre hunder

Sosialisering med andre hunder krever læring og samarbeid. Hvis du vil at hunden din skal bli kjent med en annen hund, vil det beste være å gå tur sammen. Pass på å holde avstand slik at begge hundene er komfortable og stressnivået ikke går opp. Når hundene er rolige og dere kan gå nokså nærme hverandre, kan hundene slippes. Hundene skal ikke hilse i bånd, det hemmer språket og de lærer at “noen ganger får jeg hilse”, noe som kan føre til mye frustrasjon.

Pass på å ikke over-sosialiser hunden din. Ikke la den leke med andre hunder så lenge at den blir stresset.

Sosialiseringen trenger ikke å være fysisk. Forskning har vist at visuell ”kontakt” viste å redusere frekvensen på gjesping(dempende signal) og tid brukt på å ligge/hvile.

sosial tur hund
Sosial tur

6. Lære nye ting som mental aktivisering

Unngå kjedelige å repeterende aktiviteter. Husk at det ikke nødvendigvis er at hunden skal lære øvelsen som er målet, men veien dit. Det skal være gøy og mentalt utfordrene. Miks generell lydighet med ”unødvendige” triks, kanskje rallylydighet kan være noe for dere?

Lite læring som ung resulterte i dårlig læring, intelligens og problemløsing som voksen(Thompson et al. 1954).

triksetrening hopp
Backup lærer å hoppe på kommando

Les mer: Treningstips og klikkertrening for din hund

7. Beriket miljø som mental aktivisering

Det høres kanskje fancy ut, men er veldig enkelt. Et beriket miljø er rett og slett at man tilfører noe nytt i hundens miljø eller tar med hunden til et nytt miljø. Det er spesielt bra for hyggelige sosialiseringsmøter eller hunder som er usikre. De bruker synet, hørselen og luktesansen for å utforske.

Eksempel: i hagen kan du legge frem alt som er trygt og kan tygges, luktes og tisses på.

 • Pappesker
 • Gamle klær/møbler
 • Andre sin ”søppel”
 • Bildekk
 • Hageredskap
 • Barneleker

Bruk langt bånd(3-4 meter) og sele slik at hunden ikke blir begrenset. Ikke gi kommandoer eller godbiter. Du skal kun følge etter hunden og la den gjøre sin greie.

beriket miljø
Et beriket miljø i hagen

8. Balanse som mental aktivisering

Det å lære hunden kroppskontroll er veldig mentalt stimulerende. Mange hunder er ikke en gang klar over at de har bakben, de bare følger etter. Balansetrening er også flott for styrketrening og skadeforebygging.

Finn objekter utendørs som dere kan bruke til å balansere på: benker, trær som har falt, stolper, planker, osv. Bare fantasien setter grenser. Innendørs kan du bruke soffaputer og bokser som hunden må stå oppå eller gå inn i med alle 4 beina. Husk belønning som betaling for jobben 🙂

Les mer: hvordan belønner jeg hunden min?

balansetrening hund
Balansering kan gjøres over alt

9. Valgfrihet som mental aktivisering

La hunden velge selv og på den måten bruke hodet sitt, ikke bare gjøre det du forteller. Det er veldig enkelt:

 • Velge hvor dere skal gå tur og hva hunden vil snuse på
 • Velge hvor hunden vil sove. Hunder flytter ofte på seg i løpet av natten for å dikke vann, skifte liggeunderlag eller regulere varmen.
 • Hvilken mat vil jeg spise i dag? Ha litt forskjellig mat tilgjengelig og la hunden velge
 • Samme med godbiter, hvilken belønning vil hunden ha på treningen i dag?
 • Tyggeben
 • Hvilken aktiviserings-leke vil hunden ha i dag

Se hunden min velge middagen sin her.

10. Sosialisere med mennesker og dyr

Det er viktig at hunden din blir vandt til forskjellige mennesker og dyr. Store, små, rare bevegelser, rare lyder, rare lukter, rare farger, osv. Husk at det skal skje på hundens premisser, tvinger vi den inn i en situasjon som den synes er ekkel vil vi oppnå det motsatte, nemlig at den type person/dyr er skummelt!

Jeg håper du har fått noen gode idéer til mental stimulering og aktivisering. Det vil komme mer informasjon på bloggen som forklarer mer om disse punktene. Så følg med 🙂

Få gratis: 10 tips til mental aktivisering og tips til å endre problematferd her. 

6 Comments

 1. Wenke Irene Syversen.14. juli 2019

  Hei. Har en King Charles spaniel tipse 5år. Hun bjeffer så mye når folk ringer på døra. Vi skal flytte i leilighet nå og jeg er redd hun skal bjeffe mye når jeg er på jobb. Hva kan jeg Gjøre med dette? Elsker min hund , over alt på jord.😆🐕

  Svar
  1. stinafure15. juli 2019

   Hei. Det kan være lurt å planlegge hvordan du skal trene før du flytter. Ta kontakt på e-post så kan jeg hjelpe deg med dette 🙂

   Svar
 2. Elisabeth22. juli 2019

  Hei
  Min hund bitter og hopper en del. Han er 6 måneder og vi trener mental trening. Dette har hjulpet litt

  Svar
  1. stinafure9. februar 2020

   Så fint at det har hjulpet!

   Svar
 3. Mette27. september 2019

  Hei,
  Vi har en 9 mnd gammel Border Collie som bjeffer i bilburet sitt når vi starter bilen og hele veien frem til mål. Når vi kjører møter biler så “klikker” hun totalt. Har prøvd spruteflaske, men hjelper ikke. Når vi spør om hun skal være med å kjøre bil så løper hun til bilen og venter på at vi skal åpne døren.
  Hva gjør vi for å få slutt på bjeffing i bil?? =D

  Svar
  1. stinafure9. februar 2020

   Hei. Dette blir virkelig et sent svar, men får så mye spam her at noen ganger forsvinner kommentarer helt.
   Jeg ville trent kontakt frem og tilbake til bilen. Ikke bare noe dere skal på biltur. På den måten endrer du forventningen og hun vil ikke bli så ivrig.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to top